Logo

Værdibetegnelse

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Værdibetegnelse på mønter var tidligere nødvendig, hvis der var mulighed for forveksling. Blandt de antikke græske mønter findes af og til værdibetegnelse, men almindeligt var det ikke. Man skulle normalt kunne genkende en mønt ud fra størrelse og metalfarve. Undertiden benyttede man forskellige motiver for at markere enheden.

 

Også romerne gjorde brug af værdibetegnelse på deres mønter. Ved aes grave mønterne var assen indikeret med I, semis med et S og de mindre værdier med så mange punkter, at de svarede til det antal unciae, mønten var værd. Den romerske denar var lig 10 as og bar derfor værdiangivelsen X (for 10). Senere, da denaren fik værdien 16 as, optrådte tallet XVI på mønterne og senere tegnet X for 16. Ser vi på de europæiske mønter, skal man helt frem til år 1300, hvor der første gang optræder værdiangivelse på en mønt. På Wenzel II's (1283-1305) Prager-groschen stod: GROSSI PRAGENSES.

 

I Danmark sættes første gang værdibetegnelse på mønter 1541, og kort tid efter også i Sverige. Det var dog ikke normalt i 1500, 1600 og det meste af 1700-tallet med værdibetegnelse på guldmønter og større sølvmønter som f.eks. speciedalere. Siden 1800-tallet er der stort set værdibetegnelse på alle mønter.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.307 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her