Logo

Vand - Toilet og håndvask

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Toilet og håndvask er ofte udført i porcelæn eller fajance der tåler varme, kulde og slag i rimeligt omfang, men naturligvis kan de gå i stykker. Udbuddet af farver er stort, jo lysere farver der vælges, desto nemmere er det at rengøre, idet det kalkholdige vand ved indtørring viser sig som hvidgrå rande, der f.eks. næsten ikke ses på hvidt. De fleste vaske udføres med overløbshul, men i baderum med gulvafløb kan vaske uden overløb benyttes.
Håndvasken bæres af to i væggen fastskruede konsoller eller en indstøbt rørbøjle. Efterhånden som et badeværelse ikke længere skal ligne et badeværelse, men nærmere et køkken, er det blevet almindeligt at nedfælde håndvasken i en bordplade med et skab nedenunder, for at skjule vandrør og vandlås. Vandlåsen kan være den almindelige type eller en pungvandlås, hvis den ledes direkte til faldstammen. Ledes afløbet til gulvets afløb, undlades vaskens vandlås.
Toilettet består af tre dele: klosetskål, cisterne og et sæde. I enkelte tilfælde kan cisternen undlades og erstattes af en skylleventil. Sædet er skruet fast til skålen med vingemøtrikker, der kun må spændes med fingrene. Brug af værktøj kan medføre revner i skålen.

Cisternen
Klosettet kan være højt- eller lavtskyllende, alt efter om cisternen hænger højt over skålen eller er sammenbygget med denne. For enkelte typers vedkommende er cisternen gemt i en installationsvæg, hvilket letter rengøringen og får klosettet til at fylde mindre. Lavtskyllende klosetter kan ligeledes være væghængte, men normalt er de skruet fast i gulvet.
Cisternen fyldes automatisk med vand og en svømmer, tilsluttet en svømmerventil, afbryder vandtilførslen når cisternen er fuld. Virker svømmerventilen ikke, så vandet fortsat kan strømme ind i cisternen, løber det ud af et overløbsrør og ned i klosettet.
Den højtskyllende cisterne virker efter hævertprincippet, idet et træk i snoren løfter den indvendige klokke, men vandet udløses ikke. Det sker først når snoren slippes og klokken falder tilbage, hvorved der presses vand op i toppen af klokken. Inde i toppen sidder udløbsrøret, og der løber nu en vandstrøm, der fortsætter indtil vandet i cisternen er faldet til niveau med klokkens hul i siden. Svømmeren falder og svømmerventilen åbnes.
Den lavtskyllende cisterne virker direkte. Bundventilens gummipakning løftes når løftestangen aktiveres, og vandet strømmer ud. Gummipakningen falder sammen med vandstanden indtil den igen rammer bunden og ventilen lukkes. Svømmeren falder, og svømmerventilen åbnes.
Begge former for cisterne kan få problemer med vandtilførselsventilen, der, hvis den ikke lukker, får vandet til at løbe. Vandspildet er stort, og der bør lukkes for stophanen mellem hver benyttelse indtil en fagmand har udskiftet ventilen.
Den lavtskyllende cisterne kan også løbe hvis bund ventilen er utæt, hvorved cisternen skyller af sig selv.
Vandtilførselsventilen aktiveres af svømmeren ved et vægtstangsprincip, der får glidestykket til at glide tilbage fra ventilsædet når svømmeren sænkes. Ventilen bliver utæt når pakningen ikke længere er intakt eller når tilkalkning ødelægger glide stykkets frie bevægelighed. For at kunne udtage glide stykket må svømmerarmen først fjernes. Den sidder fast på ventilen med en split, hvorom den drejes.
Vandstanden i cisternen kan justeres ved at flytte svømmerens højde, men normalt kommer klosettet til at skylle dårligt ved en for lille vandmængde. Den højtskyllende cisterne ophører med at kunne udløse vandet hvis vandstanden er for lav.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.818 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her