Vinduer - persienner
Med en persienne kan du både styre lyset og udsigten, men du kan også lukke af for eventuelle nysgerrige blikke. Samtidig er persienner gør det selv-venlige. Læs her hvordan du monterer, reparerer, udskifter og vedligeholder dine persienner.
I forhold til gardiner giver persienner dig et utal af muligheder for både at regulere lysindfaldet og forhindre nysgerrige blikke udefra. Men en persienne kan også give varieret udsyn.
Persienner findes overalt og er mere populære end nogensinde. Det skyldes ikke mindst, at de i dag fås i stærke kulører og spændende farvesammensætninger som kontrast til den traditionelle hvide persienne. Men også nye materialer og ophængningssystemer har skabt fornyet glæde ved persienner.
Moderne persienner med aluminiums-lameller er nærmest skræddersyede gør det selv-løsninger. Og er du til hvid, sort, blå, gul eller sølvfarvet, kan du gå i byggemarkedet, købe en persienne og selv tilpasse den dit vindue.
Du skal sørge for at købe en persienne i overstørrelse, så kan du selv korte den af i både bredde og højde.
Den rigtige ophængning
Du kan også vælge at bestille dine persienner efter mål. Det er naturligvis en dyrere løsning. Til gengæld giver det en masse ekstra muligheder for selv at sammensætte farver og mønstre, og du er sikker på, at persiennen passer.
Det eneste, du selv skal gøre, er at måle højde og bredde på dit vindue - og i øvrigt beslutte, hvor persiennen skal hænge. For der er fire muligheder for ophængning:
1: Mellem vinduerne (fx mellem det almindelige vindue og et forsatsvindue - eller mellem koblede vinduer).
2: Inde i vinduesnichen.
3: På karmtræet (så persiennen ruller ned foran vinduet).
4: På vinduets rammetræ.
Derudover kan persiennen fastgøres:
Til væggen, i loftet eller til siderne i en vinduesniche ved hjælp af endebeslag.
Til hver af de nævnte ophængningsmetoder leveres forskellige beslagtyper.
Køber du en standardpersienne, følger der ofte kun en type beslag med. Til gengæld kan det bruges både til væg og loftmontering.
Valg af ophængningsmetode afhænger af flere forskellige forhold - fx vinduestypen. Men også om vinduerne kan lukkes op, om der er forsatsrammer med oplukning ind i rummet, om vinduet har vindueskarm, eller om karmen bruges til fx potteplanter. De aktuelle forhold bør vurderes individuelt, så persiennen ikke bliver til mere irritation end gavn og glæde. Ophængningen og valget af persiennetype og materiale bestemmes også af den plads, der er til rådighed, når persiennen er trukket helt op.
En spinkel alupersienne fylder nemlig mindre end en træpersienne, når denne er trukket op.
I alle regnbuens farver
Mange persienner fremstilles i dag af tynde aluminiums-strimler, som rundes maskinelt.
Aluminium har flere fordele. Persiennen er let, den kan tåle at blive vasket, og holdbarheden er bedre end plastlameller.
Ellers er det indretning og smag, der afgør, om persienner skal være af ædle træsorter, indfarvet ramin, aluminium eller plast.
Samtidig indbyder det meget store udvalg af farver og mønstre på lamellerne til både inspiration og eksperimenter. Lamellerne kan nemlig sammensættes præcis med de farver, du ønsker - i forløb eller kontrastfyldt - afhængig af din personlige smag.
Blandt de moderne lameltyper findes der også en lang række med perforeringer, som giver mulighed for at kigge ud gennem den lukkede persienne, men ikke den modsatte vej.
Persiennens største fortrin er de mange muligheder for at justere udsynet individuelt. En lamelpersienne kan således drejes i alt 180 grader, og for hver grad, den drejes, ændres billedet markant.
Der er ikke langt fra persiennen til moderne plissegardiner, som er et sammenhængende »rullegardin«, der foldes lige som persienner. Eller til de lodrette lamelgardiner af skråtstillede stofbaner, som også kan drejes på stedet.
Persienner i termoruder
Også indbyggede persienner er en nyskabelse. En smal persienne monteres mellem de to lag glas i en termorude - eller mellem to lag glas i en ramme.
Justerings-grejet er ført ud gennem rammen, så persiennerne kan hejses op og ned og åbne og lukke normalt.
Andre persienner leveres med ophæng til skråvinduer eller bruges som rum-delere.
Bl.a. fås de med smarte fastgøringssystemer til montering på døre, så de ikke rasler og bevæger sig, når døren åbnes og lukkes.
Forskellige størrelser
Persienner findes også med flere lamel-bredder. Den normale størrelse er 25 mm, men bredden kan også være 35 mm eller 50 mm. Desuden kan du bestille persienner i forskellige længder og udførelser.
En standardpersienne, som du selv skal tilpasse i længde og bredde, koster ca. 100-200 kr. (hos fx Ikea). En tilsvarende bestilt og leveret efter mål koster ca. 600-700 kr. (fx Faber). Derimod løber prisen på en persienne af træ nemt op i 1500 kr., og er der tale om specielle persienner til fx skråvinduer - eller motordrevne - stiger prisen yderligere.
Endelig kan du få en motorstyret persienne med fjernbetjening i bedste B&O-stil til omkring 500 kroner (ABC Persienner).
Afkort persiennen i bredden
Når du køber en standardpersienne, er det langtfra sikkert, at den passer i bredden til vindues- eller dørpartiet. I disse tilfælde bliver du nødt til at klippe et stykke af lamellerne, så persiennen kan sidde i vinduesnichen. Find ud af, hvor persiennen skal hænge, og mål den aktuelle bredde. Hvis persiennen skal sidde i en karmåbning, skal der være ca. 5 mm luft i hver side. Når du skal korte lamellerne, skal du bruge en særlig persienne-saks (pris 15-45 kr.). Persienner har nemlig afrundede lameller, og den form kan ikke opnås med andre klippeværktøjer end den specielle saks.
Du skal blot huske, at du ikke kan nøjes med at klippe af i den ene side. Eftersom persiennen har et symmetrisk ophæng med to trådrækker (stiger) placeret lige langt fra kanten i hver side, skal du fjerne lige meget (maks. 10 cm) i begge sider ellers støttes lamellerne ikke godt nok.
1. Til afkortning af persiennens lameller skal du bruge en klipper eller en saks. De to metalskinner saves til med en nedstryger.
2. Mål op på top- og bundskinnen. Husk at fjerne lige meget i hver side. Skinnerne er forsynet med plastdupper, som kan tages af og monteres på ny.
3. Klipperen indstilles til det aktuelle afklip, så hver lamel kan klippes til. Lamellen lægges i og »skydes« mod ende-stoppet.
4. Med et enkelt tryk klippes lamellen over. Bemærk den afrundede facon, som svarer til lamellens oprindelige udseende.
5. Den specielle persiennesaks kan indstilles helt præcist, og samtidig er den uhyre nem at arbejde med, når persiennen er hængt op.
Er persiennen for lang / udskiftning af lameller
Hvis persiennen er for lang, kan du uden problemer selv gøre den kortere ved at fjerne en eller flere lameller. I bunden sidder en lukket metalprofil med et par huller, hvor persiennesnorene er fastgjort.
Persiennen har to snoresystemer. To snore hæver og sænker lamellerne, mens to stige snore sikrer, at lamellerne sidder i passende afstand fra hinanden og kan vippes/drejes.
Lamellerne er skudt ind på hver deres "stigetrin« og ellers kun forbundet med hejsesnoren, som løber ned gennem små udstansede huller i lamellerne. Så snart hejsesnoren er trukket op af lamellerne, kan de trækkes ud af stigetrinnene.
1. Lamellerne fjernes nedefra. Ved at fjerne plastproppern på undersiden af metalskinnen er der adgang til snoreværket.
2. Med en almindelig pincet eller noget tilsvarende fiskes hejsesnorens ende ud af skinnen, og knuden løsnes, så du kan trække snoren ud.
3. Når hejsesnoren hives op, ligger lamellerne løst i stigesnorens trin. Herefter kan du begynde at fjerne det antal lameller, som du ønsker.
4. Overflødig stigesnor klippes af sammen med hejsesnoren, som lukkes med en knude. Enderne samles i skinnen, som lukkes med proppen.
Inden du skifter lameller
Hvis du skifter en ødelagt lamel midt inde i persiennen, er det vigtigt at huske på, at hejsesnoren så at sige »«sys« omkring stigesnorenes trin, når den igen trækkes gennem lamellerne.
Selvom persienner produceres af robuste kunststoffer, kan lamellerne ikke tåle at blive bøjet. Har en lamel først fået et knæk, kan den ikke rettes ud igen og må udskiftes. Gem derfor et par lameller, hvis du på et tidspunkt har kortet persiennen af.
Opsætning
Der følger altid særlige ophængningsbeslag med, når du køber en persienne - som regel er der tale om en universaltype, der kan bruges til såvel væg- som loftmontering.
Beslagene er nemme at sætte op med et par skruer, og til en persienne på under 120 cm i bredden bruges typisk to beslag.
Mål omhyggeligt ud, hvor beslagene skal sidde, så persiennen kommer til at hænge parallelt med vinduet.
De fleste beslag kan justeres lidt frem og tilbage efter opsætningen. Beslagenes placering sideværts skal blot sikre, at persiennen hænger solidt. Vær også opmærksom på, at beslagene ikke sidder ud for snoretrækkets dele inde i persienne-skinnen.
Ophængningsbeslaget med den specielle låsetap skrues direkte op i karm træet - er der tale om en muret karm, bruges rawlplugs.
Persienne-skinnen holdes lidt på skrå, før den hænges op på de to fremskudte holdere på beslaget.
Låsetappen skubbes til venstre, og persiennen fæstnes til beslagene. Derefter checker du, om persieimen kan køre op og ned. Til sidst monteres stangen til justering af lamellerne på krogen.
Lamellerne bør vendes
Om vinteren bør en persienne, som hænger over en radiator, vende lamelbuerne ud mod rummet, så varmen ikke forsvinder ind mellem vindue og persienne. Om sommeren, når solvarmen skal holdes ude, skal buerne derimod vende ind mod vinduet.
Rengøring
Persienner er ikke vanskeligere at vedligeholde og rengøre end fx gardiner. Og der findes mange forskellige måder at gøre det på.
Regelmæssig rengøring foretages lettest med en blød støvekost af den type, som stuepigerne blev afbildet med i gamle dage. Dengang var kostene af strudsefjer - i dag er de af kunststof. Men du kan også investere i en rigtig persiennekost. Den fligede kost gør lamellerne rene på begge sider på en gang.
Hovedrengøringen kræver vand og sulfo, og så bør persiennen afmonteres og tages ned, medmindre du er en meget tålmodig sjæl. En typisk persienne består nemlig af omkring 70 lameller pr. meter gange to sider, så det er et stort arbejde at vaske lamellerne enkeltvis.
En oplagt mulighed er at vaske hele persiennen i badekarret og bagefter hænge den til tørre. Du kan også hænge den op udendørs, vaske begge sider med en blød kost og sæbevand og så skylle den med haveslangen.
Bor du et sted med meget kalkholdigt vand, skal du dog sørge for at tørre vanddråber af med en klud for at undgå kalkpletter (ses tydeligt på farvede lameller).
Men ellers findes der også særlige persienne-vaskestativer i handlen.
Træpersienner
Træpersiennen har sin egen charme og er et spændende alternativ til de traditionelle persienner. Men den rustikke og noget grovere træpersienne fylder også en del mere, når den er trukket op. Persienner af træ er karakteristiske og giver meget specielle lysvirkninger. Træsorterne kan være ask, kirsebær, bøg, oregonpine og ramin, som alle er forholdsvis lyse typer. Mørke træpersienner er ofte af teak eller mahogni.
Desuden lindes et stort udvalg af bejdsede træpersienner, hvor træsorten er ramin, som foretrækkes på grund af sin lethed.
Træpersienner fremstilles på mål og samles med gjorde, som også findes i flere farver og variationer.
Træpersienner er skrøbelige
Træpersienner er langt mere sarte end fx alupersienner og bør derfor ikke udsættes for hård behandling. De rengøres bedst med opvredne klude og sæbevand.
Brugernes vurdering
4,7
(
13
stemmer)
Siden er blevet set 8.493 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Der er allerede en bruger med det brugernavn.