Du er her:
Forside
> Gulv - Partiel udskiftning
Gulv - Partiel udskiftning
Print med billeder
Print uden billeder
Vil du undgå sort skærm på din PC?
Klik her og hold skærmen tændt mens du læser
I visse tilfælde kan det være nødvendigt at udskifte et begrænset område af et trægulv på grund af slid, råd, etc. Det kan ikke gøres uden at reparationen vil blive synlig, idet flere, ved siden af hinanden liggende stødfuger vil danne en ubrudt linie. Alternativet er at udskifte de defekte gulvbrædder i hele rummets længde.
Strøernes eller etageadskillelsen s gulvbjælker lokaliseres. Savet hul i gulvet så den eksakte placering kan bestemmes. Det er bedst at save med en rundsav med en klingedybde justeret så savsporet netop går igennem brædderne, idet beskadigelse af eventuelle rør herved undgås.
Søm den del af gulvbrædderne der skal blive liggende fast i den yderste 1/3 af gulvbjælkerne, så der bliver plads til en skrå afskæring midt over bjælken. Tegn en streg parallelt med gulvbjælken over dennes midte, eller 1 cm ud mod yderkanten hvis gulvbrædderne er tykkere end 1".
Der udstemmes nu et plant snit fra stregen og skråt ned gennem gulvbrædderne med et bredt stemmejern. En håndrundsav kan benyttes. Juster maskinen så den skærer i en skrå vinkel på 20-30°, juster ligeledes skærehøjden, så den kun netop når igennem brættet. Laven prøve med en stump af det optagne gulv.
Sav langs stregen, eventuelt efter en i gulvet monteret retskede som rundsaven kan holdes imod. Sav ligeledes den modsatte ende, og tag brædderne op.
Nye brædder saves eller stemmes ud i nøjagtig samme længde og med samme vinkel. Har der været benyttet rundsav, stilles klingen lidt dybere, vinkelen må ikke ændres. Læg de nye gulvbrædder op på et par brædder. Bagsiden skal vende opad, og brædderne være spændt sammen og nummererede. Savet enkelt bræt til og afprøv det inden der saves igennem dem alle på en gang.
Lægning
Lægningen startes i den side hvor det eksisterende gulv har sin notside. Pres brædderne på plads og læg dem med samme fugeafstand som de eksisterende. For at få. det sidste bræt på plads, afhugges eller afsaves den underste halvdel af noten. Det kan ligeledes være nødvendigt at høvle den afsavede kant lidt skråt hvis gulvbrædderne ligger meget tæt.
Søm brædderne fast med dykkere hvor det firkantede hoved holdes parallelt med gulvbræddernes sider. Søm efter en linie og mål placeringen af sømmene ud så de ligger helt regelmæssigt. Brædderne kan også sømmes fordækt efterhånden som de lægges, men det er ikke helt godt idet der er fare for at noten flækker.
Er de nye gulvbrædder tykkere, må gulvet afhøvles eller slibes. Husk at dykke sømmene først. Til sidst udføres en gennemgående behandling af hele gulvet for at skjule forskellen i patina. Reparationen kan eventuelt bejdses først.
Parketstave
er udlagt på et bærende, stabilt blindgulv, løst samlet med fjer og not eller fastlimet. De fastlimede stave hugges over med et stemmejern og det nødvendige antal tages op. Bunden renses for gammel lim eller spartles op hvis de nye er for tynde. Stavene lægges, hver i to klatter lim. Noten på de sidste saves af.
Gulve med langsgående parketstave der parvis er skåret over, er et almindeligt trægulv hvor brædderne er sandwich-opbygget med parketstave som afsluttende slidlag.
Tweet
Print med billeder
Print uden billeder
Gem i Min Samling
Opret din egen Samling
Send artikel til en ven
Feedback
Forrige: Gulv - Nødreparation af "flyvestød"
Næste: Gulv - Lægning af nyt gulv
Klik på den smiley du vil give denne side
Brugernes vurdering
5,0
(
1
stemmer)
Siden er blevet set 2.280 gange -
Se og skriv kommentarer herunder
.
• Vægge - en varmvæg
• Loft - Plasticmaling
• Vinduer - tilskæring af vinduesglas
• Gulv - Trægulves vedligeholdelse
Kommentarer og debat mellem læsere
Navn
*
:
E-mail
*
:
Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
Kommentar
*
:
Få besked når der kommer en ny kommentar til denne artikel
Modtag nyhedsbrev fra antikabc.dk
Vis alle kommentarer...
Vi elsker jeres billeder
❤
×
Min Samling
×
Min Samling
×
Allerede bruger
E-mail
*
Password
*
Glemt password
Ny bruger
E-mail
*
Password
*
Gentag password
*
Navn på bog
*
Post nr.
*
Køn
K
M
Fødselsdato
Tlf.
Min Samling
×
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Brugeren eksistere allerede
×
Der er allerede en bruger med det brugernavn.
Leksikon
Reparation af
møbler
Restaurering af
malerier
Rensning af
metaller
Reparation af
huse
Gør det selv
Udendørs
Gode råd
Gamle huse
Heraldik
Gamle biler
Gamle skibe
Knob og knuder
Beklædning
Brugsgenstande
Fagudtryk
Farver
Gamle huse
Keramik/glas
Latin
Malerier
Metal
Møbler
Mønter
Naturmateriale
Ord/udtryk
Personer
Pynt
Religion
Råvarer/materialer
Samlerobjekter
Smykker
Stilarter
Våben
Tilmeld nyhedsmail her
Nyeste kommentarer
Ulrik Bencard
Hej - hvad nu hvis man har et forsølvet armbånd, hvor meget af sølvet er væk, og man gerne vil fjerne det helt. Sådan at det...
N B
hej - er olmerdug'en stadig tilgængelig? tak skal du have.
Daniel Carstens
Hej. Hvad har dyrerygsfad været anvendt til? Det er svært at læse sig frem til her på internettet, men jeg forestiller mig det har...
Jimmy Mikkelsen
Hej,samler på bhømer glas , især vinglas,hvordan kan man vide ægtheden..mine er med drueklaser
Prøv en spændende kviz
Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
De er gode
Det er ligegyldigt
De er meget irriterende
Stem
Del
Se alle vores afstemninger her...