Loft - med flotte buer
Med gipsplader kan du få både efterisolering, et elegant buet loft og flot vægbelysning på en gang.
Loftsrummet er oftest den store »varmesluger« i et ældre, dårligt isoleret hus. Som regel bliver det uopvarmede rum brugt til opbevaring, og der er lagt gulv, som tingene kan stå på.
En efterisolering oppefra bliver besværlig, fordi gulvet skal brækkes op og lægges igen. Og måske skal det hæves for at give tilstrækkelig plads til isolering.
Til gengæld er der ofte højt til loftet i etagen nedenunder, så det er muligt at sænke loftet og stadig holde en rumhøjde på 230 cm (250 cm i etagebyggeri). Mellem det gamle og det nye forsænkede loft placeres efterisoleringen.
Findes der en dampspærre i det eksisterende loft, skal den væk, inden det nedhængte loft udføres. Du kan vælge at fjerne dampspærren helt.
Eller du kan perforere den ved at bore en masse huller gennem loftsbeklædningen.
Brandsikker løsning
Vi har valgt at nedhænge loftet med gipskartonplader, monteret på stålprofiler. Begge dele er ubrandbare og giver derfor en helt brandsikker løsning.
Til de lige flader har vi brugt 13 mm gipsplader. De fås 90 og 120 cm brede, men de smalle plader er lettest at håndtere.
I dette eksempel har vi monteret et lag gipsplader på det nedhængte loft. Er du generet af fly- eller trafikstøj, skal du overveje at få en bedre lydisolering ved at montere to lag gipsplader.
Første lag sættes op med en 5-10 mm bred sprække ned til væggen. Sprækken fyldes ud med akrylfugemasse, inden andet lag gipsplader monteres.
Når du buer gipspladerne, giver du dit nye loft et ekstra »pift«. Anvisningen på skabelonen finder du her i artiklen.
Bøj selv gipspladerne
Buerne fremstilles af to sammenlimede 6 mm gipsplader. De fås i 90 x 250 cm plader. Skær hver plade op i fire plader á 62,5 x 90 cm. Den rækker til to buer.
Pladerne blødes ganske enkelt op med vand, bøjes og spændes fast på skabelonen. Efter et par timer er gipspladen tør og står i en stiv bue, der er lige til at sætte op. På denne måde kan du fremstille buede gipsplader med radius ned til 50 cm.
Skabelon til runding af gipsplader
Før du går i gang med loftet, skal du bygge en skabelon til at bøje pladerne over. Gipspladernes bue skal have en radius på mindst 50 cm.
Til gavlene på skabelonen kan du fx bruge et par stykker spånplade.
Tegn lidt over en kvart cirkel op på spånpladerne og skær de to buer fri, men sav kun ca. 10 cm ind mod centrum af cirklen i hver side og derefter tværs over, så skabelonen kan hvile solidt på gulvet.
Saml skabelonen ved at lime og sømme 25 x 50 mm lister på kanterne for hver 10 cm. Udenpå stiftes i buens retning 5 cm brede strimler af 3,2 mm masoniteplade, ligeledes for hver 10 cm.
Mellemrummene er en forudsætning for, at gipspladen kan tørre. Tørretiden afhænger af luftfugtigheden og varmen i rummet.
Sådan monteres loftet:
1. Hele vejen rundt på væggen monteres metal vægprofiler (A) med skruer, store spændeskiver og eventuelt murbøsninger.
2. Bæreprofilerne (B) placeres med en afstand på højst 120 cm og skrues til vægprofiler. Med samme afstand stroppes de op til loftet med hulbånd (C).
3. Skru bueprofilen (E) på væggen 40 cm under vægskinnen. En ca. 30 cm bred strimmel gipsplader (G) skrues under bueprofilen.
4. Sæt mærker 25 cm fra væggene og spænd en stålprofil fast til mærkerne. Skær med en hobbykniv langs stålprofilen og knæk kanten af.
Højden 45 mm på bæreprofilen (B) plus højden 25 mm på monteringsprofilen (D) er i alt 70 mm, der svarer til højden på vægprofilen (A). Derfor skal bæreprofilen skrues til vægprofilens øverste flange, mens monteringsprofilen skal skrues til den nederste.
5. Monteringsprofiler (D) skrues fast med højst 40 centimeters afstand under bæreprofilerne og på vægprofilerne. Efterhånden som monteringsprofilerne er på plads lægger du flere lag isolering mellem loft og monteringsprofiler.
6. Dampspærren gøres fast med tape til vægprofilerne hele vejen rundt. Overlæg, der ikke er klemt fast mod monteringsprofiler, skal også tapes. Husk, at gammel dampspærre skal være fjernet eller loftet perforeret, før ny dampspærre monteres.
7. Streg buen op på væggen - brug en gipsbue til at tegne efter. Klip slidser for hver 5 cm i den ene flange på en 50 x 50 mm vinkel profil, form den efter buen og skru den på væggen langs buestregen. Skru en bueprofil (E) fast langs kanten på oversiden af frise pladen og midt på vinkelprofilen. Strop profilerne op til loftet med hulbånd (F) med højst 1,2 m imellem.
8. Laven støtte af et par brædder eller lægter til at holde gipspladerne (G) på plads, mens de skrues på monteringsprofiler og vægprofiler. Samlingerne mellem pladernes korte ender skal placeres forskudt.
VIGTIGT!
Hvis du ønsker lys i frisen, skal kablerne trækkes, inden loftet lukkes af. Hullerne til halogenspots skæres med hulsav, når loftet er færdigmonteret.
Sådan bøjes og monteres gipspladerne
1. Kom lidt grundrens i en spand vand og stryg rigeligt af blandingen på den ene side af gipspladen. Læg pladen med den våde side nedad på skabelonen.
2. Gør endnu en plade fugtig. Når de bliver »bløde«, kommes lim på oversiden af pladen på skabelonen. Den anden plade lægges ovenpå, også med den våde side nedad.
3. Forskyd kanterne 3 cm, så der bliver et overlæg. Spænd pladerne fast med lister og skruetvinger. Efter et par timer er pladen så stiv, at den forsigtigt kan løftes af skabelonen.
4. Hvis pladen ikke monteres straks, kan du fiksere den med et par stykker tape - ellers risikerer du, at den giver sig lidt.
5. Kom lim på overlægget og pres pladen på plads med en støtte, fremstillet af en lægte med et stykke stolpeprofil. Skru pladen fast.
6. Mærk frisens underside op på forsiden af buen. Spænd en stålprofil på kanten og skær med en hobbykniv. Bræk kanten af. Tilbage er kun spartle- og malearbejde.
Indkøbsliste:
70 mm høje stålprofiler med filt til vægprofiler (A)
45 mm høje stålprofiler til bæreprofiler (B)
(med en afstand på højst 120 cm.)
25/85 mm monteringsprofiler til monteringsprofiler (D)
(afstand højst 40 cm.)
45 mm stolpeprofiler til bueprofiler (E)
50 x 50 mm vinkelprofil til bueskinner
Mineraluld/isolering
13 mm gipskartonplader til loftsplader (G)
6 mm gipskartonplader til bueplader (H)
0,15 mm polyetylenfolie til dampspærre
5 x 40 mm spunskruer
5 mm skærmskiver
Evt. murbøsninger
Hulbånd til stropper (C og F)
Selvskærende pladeskruer
25 mm »gipsskruer«
Spartelmasse
Sparteltape
Snedkerlim
Brugernes vurdering
5,0
(
5
stemmer)
Siden er blevet set 3.987 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Der er allerede en bruger med det brugernavn.