Mure - gør husets sokkel i stand
Hussokler og sokkelhjørner er udsat for hård slitage. Men reparationen er faktisk en af dem, du selv kan klare. Blot du følger nogle enkle, men vigtige regler.
Når vinteren er overstået, kan det ofte tydeligt ses på husets udvendige sokler. De er nemlig udsat for kraftige påvirkninger, og det giver sig ofte udslag i synlige huller eller afskalninger, typisk på grund af frostsprængninger.
En reparation, som den vi omtaler her, er faktisk ganske nem selv at udføre, så du igen får en flot og holdbar sokkel. Når blot du udviser en smule omhu med arbejdet.
Fremgangsmåden er den samme, uanset om skaden er på soklens flade del eller på et hjørne. På et hjørne repareres først den ene side og derefter den anden.
Men denne form for reparation vil ikke være holdbar i særlig lang tid, hvis der er tale om jævnligt tilbagevendende og store skader, der skyldes indtrængende vand fra den omkringliggende grund. Så bør du i stedet få lagt omfangsdræn og isoleret soklen.
Bank med hammerskaft
Uanset hvor små eller store afskalningerne er, skal du sørge for at få repareret hele det ødelagte eller misdannede område. Soklens pudslag kan nemlig godt være ødelagt, selvom det ikke umiddelbart kan ses. Det kan du finde ud af ved at banke på pudslaget med et hammerskaft.
Lyder det hult, skal det fjernes, og sidder det løst eller er porøst, skal det nok falde af, når du banker på det.
Brug den flade ende på en murerhammer eller en mejsel til at slå de løse steder rene, så kanterne mod de intakte steder bliver så lige som muligt. Du kan evt. bruge en vinkelsliber med diamantskive til at rette kanterne af. Rens derefter områderne af med en stålbørste eller en stiv fejekost.
Kontroller pudslaget
Læg mærke til, om pudsflagerne er hårde eller porøse. Hårde puds flager kan betyde dårlig vedhæftning til underlaget, mens smuldrende puds tyder på, at der tidligere er brugt en for svag blanding. Falder pudset af i hårde stykker, der efterlader løs puds bagved, kan det skyldes, at soklen tidligere er opført eller repareret med en for stærk blanding i det yderste lag. Men oftest skyldes det frost-sprængninger på grund af fugt, der er suget op i pudset fra jorden.
Forudsætningen for en holdbar sokkel - også efter en reparation - er en god bund. Det betyder, at det nye lag skal have den rette styrke på de rigtige steder. Og det vil sige, at reparationen skal bygges op, så sokkel-materialet bliver stærkere, jo tættere man kommer midten.
Som suppe og grød
Til reparationen kan du bruge færdigblandede produkter, eller du kan blande materialerne selv.
Her bruger vi en beton, der blandes af grus og cement i forholdet 3:1. Det er en solid blanding, der egner sig til reparation af de fleste betonsokler. Vi bruger den både meget tyndt rørt op til udkastning og i en noget tykkere udgave til selve pudslaget, hvor den blandes med lidt mørtel, såkaldt bastardmørtel. Udkastningen giver en ru overflade, der sørger for at binde det næste og tykkere lag bedre til sig end den nøgne, afrensede sokkel.
Vælger du selv at blande, skal cement og mørtel først tørblandes. Det vil sige, at du blander produkterne, indtil cementen ikke mere kan ses i gruset. Køber du færdigblandede produkter, skal de blot røres op med vand til den ønskede konsistens. Til udkastningen skal blandingen være så tynd, at vandet løber af murskeen, når blandingen kastes på soklen. Til selve pudslaget skal blandingen være som lind grød.
Membran mod fugt
En tyndt oprørt blanding kan du også bruge som afsluttende behandling, hvis soklen skal stænkpudses og stå med en ru overflade i stedet for den glatte overflade.
Til denne reparation påfører vi også soklen en membran af Vandex, der forhindrer fugt i at trænge igennem. Du kan også bruge kold asfalt; eller helt undlade denne behandling, hvis du er usikker på, om soklen derefter »kan ånde«.
Du skal bruge:
Værktøj: Skovl, murske, pudsebræt, spande, hvidte- og evt fejekost eller stålbørste, lige bræt, pensel.
Materialer: Færdigblandede mørtelprodukter eller grus/sand, cement og tørmørtel til at blande selv, evt Vandex Super eller kold asfalt, vand.
1. Sidder skaden lavt, graves fri i en skovls dybde - 20-30 cm - så du kan komme til at pudse soklen helt til jordniveau. Så kan der lettere sikres mod frost senere.
2. Fjern al løs puds med hammer og mejsel eller stålbørste, så kanterne til de sunde områder bliver så lige som muligt. Vand derefter overfladen, så også støv fjernes.
3. Hvis du påfører soklen fx Vandex eller kold asfalt, må det ikke komme på kanterne, da det vil hindre samlingerne i at hænge sammen. Det må heller ikke tørre ud før udkastningen.
4. Kast ud med en mørtel-vælling på en murske. Lad blandingen tørre et døgn, så de største knolde kan »stødes af« - ved at føre et pudsebræt over laget i cirkel-bevægelser.
5. Er der tale om reparations-arbejde ved hjørner, sættes et bræt op langs kanten, så der bliver en lodret kant at pudse op efter på den flade, du arbejder på.
6. Fyld bastardmørtel - rørt op som grød - på pudsebrættet og sæt der på soklen med en murske. Begynd ved hjørnet, så den får længere tid til at tørre. Læg et bræt i hullet på jorden, det letter opsamling af materialer senere.
7. Når pudslaget er sat på, og mens det endnu er fugtigt, skal det rettes af med et lige bræt, der kan nå tværs over hele reparations-området. Før brættet i vandrette siksak-bevægelser nedefra og op og fyld evt. huller op med mørtel.
8. Lad det afrettede pudslag tørre i kort tid, før du jævner og glatter laget ud med pudse brættet. Start på et fladt stykke og før brættet i cirkel bevægelser, indtil laget er jævnt og glat. Pres ikke for hårdt.
9. Det er vigtigt at få kanten lige under jorden formet skråt indad til den rene sokkel, så fugt får sværere ved at trænge op under pudslaget og igen være skyld i frostsprængninger.
10. Du kan forsegle afslutningen på den skrå kant ved at trække en pensel med vand langs kanten. Det får samlingen til at lukke sig og holder fugten ude.
11. Fortsæt efter samme fremgangsmåde med hjørnets anden side, før du fjerner materialer fra jorden og dækker hullet til. Terrænet bør skråne væk fra huset.
12. Rund kanten af hjørnet med pudsebrættet - det gør kanten mindre udsat. Er kanten blevet for tør, kan den gøres våd med vand og derefter rundes. Tryk heller ikke her for hårdt med pudsebrættet.
13. Du kan lade pudslaget stå glat eller fx stænkpudse med en blanding, der er mindst lige så tyndt rørt op som udkastnings-laget. Blandingen kastes ud med murskeen eller påføres med en speciel maskine. Blander du selv, kan du blande grus og cement i forholdet 4:1, så du er sikker på, at blandingen bliver svagere end pudslaget.
Gamle huse stiller særlige krav
Sokkelpudsen på et gammelt hus indeholder sjældent cement. Det er en ren kalkmørtel - også kaldet hydraulisk kalkmørtel.
Samme type mørtel skal du bruge, når du udfører reparationer. Og det sværeste er faktisk at finde ud af, hvilken type kalkmørtel der er brugt. Nogle steder er der fx brugt en mørtel med nummerbetegnelsen 35:65:500. Andre steder har de sparet på kalken og brugt 20:80:500.
Ligesom ved andre reparationer skal du først fjerne al løs puds uden at beskadige soklen.
Spar ikke på vandet
Mørtelen skal blandes i en såkaldt tvangsblander, med piskeris eller med murerspade. Mørtelen skal blandes i 20 minutter, før den kan bruges. Inden du pudser, skal fundamentet gøres vådt. Ellers vil det suge vand fra det nye pudslag, og det kan forringe holdbarheden betragteligt. Det første lag »kastes« på. Bland en mørtel, der er tynd som vælling, og kast den på med en murske. Når der er et jævnt, tyndt lag overalt, skal det »sætte sig«. Det vil sige, at det tynde lag skal tørre så meget, at det kan jævnes med et pudse bræt. Derefter skal laget tørre igen, indtil det er helt hvidt. Først da er det klar til næste behandling.
Tåler ikke hede og frost
Det næste lag skal også kastes på med murske. Mørtelen bør være som en lind grød. Derefter skal laget igen have tid til at sætte sig, inden det fyldes op og rettes af med et pudsebræt.
Hydrauliske mørtler stiller større krav til vejrforholdene end en cementmørtel. Mens arbejdet udføres og i hele tørretiden på 28 dage, må temperaturen ikke komme under 5 grader. Og kalkmørtelen må ikke tørre for hurtigt - vand gerne flere gange dagligt med en havesprøjte.
Mørtelen hærder ved vand, så du kan ikke vande for meget. Hærdningstiden forbliver den samme, uanset hvor meget vand der sprøjtes på.
Brugernes vurdering
4,7
(
34
stemmer)
Siden er blevet set 18.525 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Der er allerede en bruger med det brugernavn.