Logo

Våbenskjold

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder


Læren om våbenmærker (heraldik). Særlige mærker for personer, slægter, hærafdelinger, byer eller lande kendes fra hele verden og lige siden oldtiden; den athenske feltherre Alkibiades vakte forargelse ved at føre Eros i sit skjold. Mærkerne havde bl.a. en praktisk militær betydning, idet man ikke brugte uniformer. På korstogenes tid tog brugen af person- og slægtsmærker et kraftigt opsving i Europa, bl.a. fordi den lukkede hjelm skjulte bærerens ansigt. Det blev heroldernes opgave at kende de forskellige ridderes mærker på skjold og hjelm; deraf udviklede sig heraldikken, som tillige opstillede regler for våbenmærkers sammensætning og brug.


Fra 14. årh. anvendtes våbenmærker også af borgere, byer og lav, i nyere tid tillige af amter og kommuner. Et fuldstændigt våbenmærke består af et skjold af en bestemt form, mærkning og stilling samt derover en hjelm med hjelmprydelse. Mest karakteristisk er skjoldmærket, som ofte optræder alene; det bør være enkelt og let at skelne på afstand; figurerne er ofte stiliserede, f.eks. den franske lilje. Som tinkturer (kulører) anerkendes kun de fem farver rød, blå, grøn, purpur og sort samt de to metaller guld og sølv, der dog ofte ses som gul og hvid; de stiliserede pelsværksmønstre hermelin og gråværk betragtes også som tinkturer.


Ved beskrivelsen af figurerne nævnes højre (dekster) og venstre (sinister) set fra skjoldbærerens side, altså modsat beskueren. Nogle våbenmærker fortæller direkte bærerens navn ("talende våben"); det er især almindeligt i Danmark, fordi mange adelige først anlagde slægtsnavne i 15.-16. årh. og da valgte et, der beskrev deres skjold, f.eks. Gylden-stjerne eller Hvidt-felt; omvendt kunne et våben tegnes for at illustrere navnet, f.eks. fik Shake-speare både på skjold og hjelm et spyd, der rystes. Sammensatte våben føres dels af familier, i hvilke flere gamle slægter forenes, dels af fyrster, som hersker eller har hersket i flere lande. Heraldikken dyrkes nu som historisk hjælpefag og af særligt interesserede, som i Danmark er samlet i Heraldisk Selskab.



..



Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.757 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her