Du er her:
Forside
> Borgenes forrådskamre
Borgenes forrådskamre
Print med billeder
Print uden billeder
Vil du undgå sort skærm på din PC?
Klik her og hold skærmen tændt mens du læser
En borg måtte altid have forrådskamrene fyldt op. Der var en hel garnison sultne soldater, som skulle bespises. Selv i fredstid måtte kokke og køkkenkarle være forberedt på pludselig at skulle tilberede mad til et selskab af måske halvtreds sultne og uventede gæster. Normalt forberedte borgens herskab dog forvalteren på den slags besøg.
Det var imidlertid vigtigst, at borgen var velprovianteret i krigstid. Fjendtlige soldater kunne ømringe borgen og afbryde al kontakt med omverdenen. De kunne finde på at ødelægge alle afgrøder og dræbe alle husdyr i nabolaget. Hvis det skete, kunne fyldte forrådsrum være livsvigtige for borgens beboere.
Fødevarer blev konserveret på mange forskellige måder. Kød og fisk blev saltet, røget eller tørret. Frugt og grønsager blev syltet. Vindruer blev presset til vin eller saft. Der blev også fremstillet vineddike til brug for konservering. Mælk blev kærnet til smør, der blev saltet. Mælk blev også brugt til ost. Æbler og pærer blev opbevaret i kølige kældre. Honning blev omhyggeligt emballeret i forseglede krukker. Svampe blev indsamlet på marker og i skove og trukket på lange snore, så de kunne tørre. Grønsager med stærk smag som løg og hvidløg, kostbare krydderier og tørrede krydderurter blev brugt til at fjerne den harske eller dårlige smag fra gammelt kød. Desserter var ofte pyntet med frugt og honning.
Druer blev presset for at fremstille vin. Vinen blev ofte drukket varm med krydderier. Fattige mennesker drak cider, øl eller vand. Honning eller lakridsrod blev nogle gange tilsat for at forbedre smagen af fordærvet eller råddent drikkevand.
Kød til vinteren blev saltet i store trækar. Hvert år blev der indkøbt store partier salt til brug for borgens kokke. Salt var kostbart. Det blev fremstillet ved inddampning af havvand eller kom fra særlige saltlejer i bjergene.
Tweet
Print med billeder
Print uden billeder
Gem i Min Samling
Opret din egen Samling
Send artikel til en ven
Feedback
Forrige: Borgenes endeligt
Næste: Borgenes konstruktion
Klik på den smiley du vil give denne side
Brugernes vurdering
5,0
(
4
stemmer)
Siden er blevet set 1.519 gange -
Se og skriv kommentarer herunder
.
• korshvælving
• Akroterion
• Lek
• Baldung-grien el. Grun, Hans
Kommentarer og debat mellem læsere
Navn
*
:
E-mail
*
:
Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
Kommentar
*
:
Få besked når der kommer en ny kommentar til denne artikel
Modtag nyhedsbrev fra antikabc.dk
Vis alle kommentarer...
Vi elsker jeres billeder
❤
×
Min Samling
×
Min Samling
×
Allerede bruger
E-mail
*
Password
*
Glemt password
Ny bruger
E-mail
*
Password
*
Gentag password
*
Navn på bog
*
Post nr.
*
Køn
K
M
Fødselsdato
Tlf.
Min Samling
×
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Brugeren eksistere allerede
×
Der er allerede en bruger med det brugernavn.
Leksikon
Reparation af
møbler
Restaurering af
malerier
Rensning af
metaller
Reparation af
huse
Gør det selv
Udendørs
Gode råd
Gamle huse
Heraldik
Gamle biler
Gamle skibe
Knob og knuder
Beklædning
Brugsgenstande
Fagudtryk
Farver
Gamle huse
Keramik/glas
Latin
Malerier
Metal
Møbler
Mønter
Naturmateriale
Ord/udtryk
Personer
Pynt
Religion
Råvarer/materialer
Samlerobjekter
Smykker
Stilarter
Våben
Tilmeld nyhedsmail her
Nyeste kommentarer
Ulrik Bencard
Hej - hvad nu hvis man har et forsølvet armbånd, hvor meget af sølvet er væk, og man gerne vil fjerne det helt. Sådan at det...
N B
hej - er olmerdug'en stadig tilgængelig? tak skal du have.
Daniel Carstens
Hej. Hvad har dyrerygsfad været anvendt til? Det er svært at læse sig frem til her på internettet, men jeg forestiller mig det har...
Jimmy Mikkelsen
Hej,samler på bhømer glas , især vinglas,hvordan kan man vide ægtheden..mine er med drueklaser
Prøv en spændende kviz
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Ja, de var gode
Ja, de var dårlige
Nej, men jeg prøver nu
Nej, jeg vil ikke kvizze
Stem
Del
Se alle vores afstemninger her...