Efterisolering - Isolering af loftsrum
Isolering af loftrummet er normalt den bedste energiinvestering, og det nemmeste sted at begynde. Isoleringen bør være 20-30 cm, men 10 cm er en god begyndelse, indtil vinduerne er udbygget til minimum to lag glas.
Over isoleringen skal der altid være mindst 2S mm ventilation med god forbindelse til det fri. Er der opbygget en gangbro, kan denne være en del af husets konstruktion, og må følgelig ikke fjernes. Efter isoleringen kan det være nødvendigt at opbygge en ny gangbro, f.eks. ved at lægge hårde mineraluldsplader ud over den eksisterende.
Loft med pudset underside
Er loftets underside pudset, males det to gange til helt dækkende lag med oliemaling der har høj PAM-værdi. Derved undgår man at udlægge dampspærre. Den eksisterende isolering eftergås, og alle huller fyldes op med granuleret mineraluld, så der dannes et plant lag. Herefter lægges isolering, gerne i flere lag og med forskudte fuger. Isoleringen skæres omhyggeligt ud så tilpasningen bliver nøjagtig. Isoleringen stopper mindst 2S mm fra tagundersiden for at sikre tilstrækkelig ventilation. Isoleringen stoppes her og skæres af i samme hældning som tagets.
Da pudsen ikke er helt damptæt, må det frarådes at udlægge et vindtæt lag.
Loft med pladebeklædning
Er loftets underside udført med trælister, plader el. lign. der ikke udgør en tæt dampspærre, må en sådan indlægges. Eksisterende isolering fjernes, så oversiden af den synlige beklædning er blotlagt. Herpå lægges en damptæt membran, der føres 1-2 cm op af spærene, hvor den forsegle s med tape. Pas på ikke at spærre et lag træ inde mellem to dampspærrer ellers risikerer man at træet rådner, hvis der ikke er fornøden ventilation. .
Herefter lægges mineraluld i en tykkelse, så det flugter med overkant af spær. Der må gerne benyttes to lag. Der lægges yderligere et ubrudt lag over hele loftrummet.
Også her skal der være mindst 25 mm ventilation langs tagundersiden.
De skrå loftsflader
er ofte uisolerede eller kun dårligt isolerede, og de udgør ofte store arealer af små rum. Der er god grund til at isolere, selvom der ofte kun er meget lidt plads mellem beklædning og tagunderside. Der skelnes mellem tre muligheder, isolering der skubbes ind i mellemrummet, indvendig merisolering eller nedtagning og genopbygning af skråvæggen.
Udvendig isolering
Hvis skråvæggen ønskes bevaret og er pudset, eller der er indlagt dampspærre, kan der skubbes isolering ned i hulrummet på en tynd træfiberplade, der trækkes op bagefter. Pladen tjener til at føre isoleringen på plads.
Er skråvæggen ikke pudset, eller er der ikke monteret dampspærre, skal der benyttes en måtte med dampspærre.
Husk at der skal være mindst 25 mm ubrudt ventilation mellem isolering og tagunderside, og at ventilationen ikke må spærres inde i skunkrum eller på loftet.
Indvendig isolering
Det er muligt at montere yderligere lag af isolering indvendig, selvom der er indlagt dampspærre i den eksisterende konstruktion. Men tillægsisoleringen må maksimalt kun isolere halvt så godt som den eksisterende.
Er den eksisterende isolering ikke udlagt korrekt, må det frarådes at udføre en tillægsisolering, ligesom det bør undersøges om en nedtagning og genopbygning ikke er det mest økonomiske.
Der monteres lægter på den indvendige side af skråvæggen i en dimension der passer til isoleringstykkeisen. Isoleringen lægges og fastholdes med 2 mm galvaniseret tråd for hver 30 cm. En helt tæt dampspærre lægges inden beklædningen monteres.
Genopbygning og isolering af skråvæg
Har skråvæggen ikke pudset underside eller ønskes en virkelig god isolering, er den eneste mulighed at tage den eksisterende beklædning ned. En eventuel isolering tages ligeledes ned, hvis denne ikke er korrekt anbragt og tilpasset.
Der placeres isolering mellem spærene, så der er minimum 25 mm ventilation til tagunderside. Afstanden kan eventuelt sikres ved at sømme 25 mm lister på lægterne.
De to lags isoleringstykkelse vælges, så den samlede tykkelse svarer til spærets dimension, fratrukket mindst 25 mm.
Isoleringen lægges så den flugter med spærets under-.
kant, og der påsømmes lægter vandret. Når der er isoleret mellem disse, og den samlede isoleringstykkelse er mellem 20 og 30 cm, monteres dampspærren. Som endelig beklædning kan benyttes plader, eller væggen kan oppudses på rør- eller terrakottavæv.. (Se "Reparation af pudsede lofter", og "Træskeletvægge" ).
Skunken
Når skråvæggen er isoleret er det skunkens tur. Arbejdet starter med en ubehagelig rengøring, hvor konstruktionen samtidig efterses. Såvel skunken s gulv som væggen skal isoleres, hvilket nødvendigvis må gøres fra den snævre plads i skunkrummet.
Der anbringes først en dampspærre på gulv og op ad væggen, hvor den sammentapes med skråvæggens dampspærre. Ved tagfoden monteres et vindtæt lag hvis der. kan blæse kold luft ind mellem bjælkerne eller ind mellem isoleringslagene. Men der må aldrig lukkes for ventilationen langs selve tagfladen.
Der sømmes lodrette lægter fra spærhoved til spærfod i den valgte isoleringstykkelse, normalt 30 cm. Isoleringen lægges forskudt i flere lag og fastholdes med galvaniseret 2 mm tråd for hver 30 cm. På gulvet lægges ligeledes isolering, normalt 40 cm, og ligeledes med forskudte samlinger, gerne hen over spærfoden.
Til sidst kan der afsluttes med et vindtæt lag, men det er ikke så væsentligt.
Brugernes vurdering
5,0
(
4
stemmer)
Siden er blevet set 2.953 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Der er allerede en bruger med det brugernavn.