Logo

Efterisolering - dampspærre og fugtspærre

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Ved effektiv isolering er det vigtigt at vindtætte lag, dampspærre og fugtspærre, er rigtigt placeret og udført helt tætte.

Dampspærre
skal altid placeres så tæt på den varme side som muligt, og her forhindre at vanddamp trænger ind i konstruktionen og danner kondens med deraf følgende fare for råd og svampeangreb.
Dampspærren bør være mindst 0,15 mm plastfolie eller aluminiumskraftpapir, og skal udføres med lufttætte samlinger, enten tapede sammen eller med 15 cm overlæg, der skal klemmes godt i konstruktionen. Ved at benytte store stykker kommer der få samlinger. Der hvor dampspærren stopper, skal samlingen gøres helt tæt med tape el. lign. I visse tilfælde kan dampspærre undlades, f.eks. hvis konstruktionen ikke indeholder materialer der kan nedbrydes af fugt.
Visse materialer som malet puds, flisevægge m.v. kan virke som dampspærre.

Vindtæt lag
lægges altid på isoleringens kolde side, og må aldrig være så tæt at det virker som en dampspærre, hvor det vil forhindre vanddamp i konstruktionen i at slippe ud. Det vindtætte lag skal forhindre at luft trænger ind i isoleringen, med følgende forringet isoleringsevne.
Det vindtætte lag kan være specielle fiberplader, tjærepap, kraftigt crepepapir eller andre specialprodukter.
Det vindtætte lag kan undværes men normalt sænkes isoleringsevnen for den færdige konstruktion.

Fugtspærre
skal modvirke grundfugt, dvs. fugtvandring fra jorden op i konstruktionen. Ofte benyttes asfaltpap eller specielt udviklede produkter. Fugtspærren placeres altid på fundamentet inden videre opbygning. I ældre huse mangler den, hvilket kan give problemer med fugtige konstruktioner, Fugtspærre anbringes forskelligt, afhængigt af den specifikke konstruktion og materialerne. Visse materialer som f.eks. vinyl, udlagt på et betonkældergulv, kan virke som en forkert udlagt fugtspærre fordi fugten bliver standset af vinylen og derfor opsamles i betonen nedenunder.

Opsummering
Når der isoleres effektivt er det vigtigt at der opnås tæthed, da risikoen for fugtskader ellers mangedobles. Derfor skal der benyttes rigeligt med strimler af isoleringsmate_iale, fugebånd og fugemasse. Materialer skal tildannes så præcist at der ikke opstår lommer og huller. Fuger og flader skal altid være damptætte mod den varme side, dvs. indvendig, og vandgennemtrængelige men vindtætte på den kolde side, dvs. udvendig.
Alle samlinger skal være korrekt udført - også hjørner. Ventilationen må ikke spærres eller forhindres. Der skal altid være ventilation under tagundersiden og bag ydervægs beklædninger. Gør aldrig ventilationsspalterne for små - så hellere formindske tykkelsen af isoleringen.
Inden arbejdet igangsættes, kontrolleres at alle konstruktioner er sunde, samt at der er pladsmulighed for at udføre den påtænkte isolation. Også af hensyn til bygningslovgivningen.
Ikke mindst skal der sørges for en effektiv udluftning.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (7 stemmer)
Siden er blevet set 3.038 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her