Vægge - tapetsering omkring forhindringer
Ud over store elementer, såsom døre og vinduer, indeholder alle rum en del tapetseringsmæssige problemer - kontakter, stikudtag, kaminer, spindeltrapper, endog buegange i forbindelse med alkover og mellem rum. Alle disse ting kan være besværlige, men i hvert tilfælde findes der en løsning. Den vigtigste ting, der kan give problemer, er, at tapetklisteret kan tørre ud, mens man tager sig den nødvendige tid til at tilpasse tapetet omkring forhindringen. Det er dog muligt at klare dette problem ved at sikre sig, at man har noget tapetklister og en lille pensel ved hånden under arbejdet.
Buegange frembyder særlige vanskeligheder, hvad angår problemet med at fåmønsteret til at passe sammen hen over tapetbanerne. Det er umuligt at opnå direkte overensstemmelse mellem den flade og buede overflade. Den bedste løsning er enten at bruge et ensfarvet tapet, et tapet med et tilfældigt mønster eller at tapetsere buen med et ensfarvet tapet, der passer til tapetet på resten af væggen.
Inden arbejdet begyndes
Fjern altid så mange faste forhindringer som muligt inden tapetseringen påbegyndes. Hylder, vitriner og lignende vil være fastgjort med skruer og rawlplugs. Hvis der findes væglamper nogen steder, afbrydes strømmen på kontakten eller i sikringsskabet. Derefter skrues lamperne ud af væggen, tages af ledningerne og lægges til side. Dæk de blotlagte ledninger med isoleringstape inden strømmen slås til igen. Strømmen skal altid slås fra, inden der arbejdes omkring lyskontakter, stikudtag eller lyskilder.
Hvis man ønsker at tapetsere bag ved radiatorer, gøres dette ganske enkelt ved at stoppe omkring 150 mm tapet ned bag ved radiatorens overkant, hvorefter tapetet skubbes så langt ned bag ved siderne som muligt En specialdesignet malerrulle til brug bag ved radiatorer egner sig ideelt til at presse papiret på plads. Hvis der er et synligt mellemrum mellem radiatoren og fodpanelet skal dette også tapetseres.
Tapetsering af buegange
1. Hvis man planlægger at tapetsere en bue mellem to rum, bør man først tapetsere væggene på hver side af åbningen. Skær banerne til, således at der kan foldes 25 mm tapet omkring buens kant. Lav små V-formede slidser i det overlappende tapet på buen, således at tapetet ligger glat mod overfladen.
2. Skær to strimler tapet til, så de er 3 mm smallere end buens bredde, og sæt dem op nedefra. Man kan tilpasse mønsteret på de to lodrette dele af buen med mønsteret på væggen. Lad de to baner overlappe hinanden, skær begge baner af, så der skabes en pæn stødsamling.
Tapetsering omkring kontakter
1. Slå strømmen fra og løs n de skruer, der holder kontaktens dækstykke fast, inden tapetseringen påbegyndes. Tapetser hen over dækpladen, og pres derefter tapetet ind imod den, således at hjørnerne markeres. Skub saksen gennem tapetet over dækpladens midte.
2. Klip ned til hvert af dækpladens hjørner, således at der fremkommer fire trekantede flapper. Derefter skæres disse flapper ned til en længde på omkring 6 mm. Det kan være nemmest at håndtere en lille saks i denne sammenhæng.
3. De fire korte flapper stoppes omhyggeligt ned bag ved den løsnede dækplade, og tapetbørsten anvendes til at sikre, at tapetet ligger glat og binder godt til væggen. Derefter strammes dækpladens skruer, således at flapperne holdes på plads. Når tapetet er sat fast omkring samtlige kontakter og stik, kan strømmen slås til igen.
Tapetsering omkring fast inventar
1. Når der skal tapetseres omkring fast inventar, såsom en kamin eller spindeltrappe, indledes der med at lade tapetet hænge ud over genstanden og skære det nogenlunde til.
2. Ved komplicerede hjørner, såsom ved det øverste hjørne på en kamin eller i skarpe kurver, anvendes der en lille saks til at lave et antal små slidser i tapetets kant; dette vil gøre det muligt at få tapetet til at ligge glat ind imod væggen. Skær eventuelt overskydende tapet ned til en længde på omkring 6 mm og fortsæt med at skære omkring genstanden.
3. Man kan nu skære de cirka 6 mm brede strimler væk med en skarp kniv (ved vinyltapet) eller en lille saks (ved papirtapet); derefter bruges tapetbørsten til at presse papiret godt på plads. Husk at tørre eventuelt overskydende tapetklister væk, efterhånden som arbejdet skrider frem; det er langt sværere at fjerne, når det er tørt.
Brugernes vurdering
5,0
(
4
stemmer)
Siden er blevet set 4.248 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Der er allerede en bruger med det brugernavn.